in order of appearance

Fase Dennis Tyfus Benoît Felix Anne Marie Sampaio & Achiel Buyse Frederik Leroux & Heleen Haegenborgh Helena Dietrich Peter Morrens Köhn The Singing Painters Frank & Robbert Robbert & Frank Other Robots DJ IJF

‘In order of appearance’ is een audiovisuele, performatieve tentoonstelling gecureerd door Zwart Wild in de ruimtes van de Koer in Gent. Een achttal kunstenaars brengen acties en ingrepen op de site. We vroegen de kunstenaars om nieuw werk te maken, of werk te herdefiniëren binnen het opzet van de tentoonstelling.
Het karakter van de tentoonstelling haakt in op het verleden van de site die een eeuw geleden bekend stond als “Cinema Rio”. We refereren naar de oorspronkelijke effecten van cinema: stunts, transformaties, slow en fast motion, verdwijningen, sensualiteit, en agressie. De focus ligt niet op het narratief, maar op effectbejag, de strijd om de aandacht, de agitatie van de toeschouwer.
De verschillende performances kondigen zich aan door de opstelling die wacht op activering. De acties waaien uit over de site, overlappen deels en lokken de toeschouwer langs verscheidene kanten. De kunstenaar eist het publiek op, en even plots als de actie begon is deze verdwenen. Slechts enkele sporen verraden wat er zich afspeelde.
We laten de loop van de avond beleven als een intense montage van attracties. Het publiek wordt als in een long take doorheen de tentoonstelling gestuwd. In één beweging, via de gang, langs de ruwbouw, voorbij het café, door de cinemazaal tot op het podium. Op die route wordt de blik van de toeschouwer voortdurend afgedwongen.

‘In order of appearance’ sleurt de toeschouwer mee in een turbulent geheel van acties die verschijnen en zich vervolgens weer vernietigen.