Zwart Wild is een artist-run platform dat kunstvormen samenbrengt, de Gentse kunstscène ruimte geeft, netwerken verbindt en last heeft van prestatiedrang. Zwart Wild ontwerpt, cureert, bouwt, bezet, bevraagt, …

Zwart Wild ontstaat in het najaar van 2012. Een groep jonge kunstenaars komen voor het eerst samen op café in Gent. Wat hen samen brengt is de nood aan betaalbare atelierruimte en de goesting om expo’s en optredens te organiseren. Na een korte en intensieve zoektocht vindt Zwart Wild haar plek in de voormalige meubelfabriek Vandenberghe – Pauvers, in het hart van de Brugse Poort. Naast het dagelijkse ateliergebeuren opent Zwart Wild vanaf maart 2012 het salon twee keer per maand met telkens een expo, optredens en een volkskeuken. Tijdens de eerste twee jaar in de meubelfabriek sleutelen de leden van Zwart Wild aan de visie van hun organisatie.  De centrale plek in de ruimte is het salon. Eindeloze discussies aan de toog en rond de tafel zorgen ervoor dat iedereen elkaars werk, ingesteldheid en verwachtingen beter leert kennen.  Geleidelijk aan vertoont de werking van Zwart Wild meer eenheid en groeit het referentiekader waartegen de vele voorstellen worden afgewogen.

In september 2014 verhuist Zwart Wild naar een nabij gelegen locatie, die De Binnenweg wordt genoemd. De visie en aanpak worden concreter door de scherpere keuzes in de programmatie. Voortaan is de publieke werking minder vrijblijvend en start ze bij voorkeur vanuit de ateliers. De slopende verhuis en het wel erg tijdelijke contract geven een deuk aan de oorspronkelijke drive. De nadruk op een degelijke atelierwerking blijft de basis voor een gezonde organisatie en doet de goesting voor het publieke gedeelte heropleven. Zo organiseert Zwart Wild tijdens het verblijf in de Binnenweg de expo’s: ‘I can live in a livingroom’, ‘MAGIC BE:’, ‘Now, go back into the dark woods’, ‘Wild Grid’, ‘Booamm’, ‘Meubelexpo III – met beeld’. Deze exposities tonen de verscheidenheid binnen de atelierwerking en getuigen evenzeer van het doorzettingsvermogen van alle betrokkenen bij Zwart Wild.

Na het einde van de tijdelijke invulling in De Binnenweg, zet Zwart Wild zijn publieke werking verder als label, dat op verschillende locaties zal opduiken.  De ateliers huizen sinds juli 2015 onder de vleugels van Nucleo in de Lindelei, en in een voormalig politiekantoor te Zwijnaarde.